Dziś na obiad szefowa domowej kuchni podała faszerowane pomidory. Zazwyczaj robiłam w ten sposób tylko papryki i cukinie, ale, jak wiadomo, mam za dużo pomidorów, więc musiały być i na obiad.
Włączam się także do akcji:
Przepis na te pyszności wygląda tak:
"Faszerowane pomidory"
8 pomidorów
200g kaszy kuskus
2 ząbki czosnku
1 cebula
12 pieczarek
1 jajko
żółty ser
sól, pieprz, majeranek
oliwa
Kuskus przygotować wg przepisu na paczce - uwielbiam go za łatwość w przygotowaniu, dlatego często jem :) Cebulę, czosnek, pieczarki podsmażyć na oliwie. Pomidorkom odciąć kapelusze i wydrążyć w środku. Do kuskusa dodajemy podsmażone warzywa i miąższ z pomidorów. Doprawiamy do smaku i farsz jest gotowy. Nadziewamy nim pomidory, posypujemy żółtym serem i przykrywamy kapeluszem pomidorkowym.
Podpiekamy całość w piekarniku ok 30 minut i pyszny obiad gotowy jest już do podania. O dziwo mój ukochany zjadł z apetytem, chociaż jest 100% mięsożercą, a tu ni grama mięsiwa! :)
Danie na różnych etapach tworzenia wyglądało tak:
Do jutra!
O.
Ja robiłam pierwszy raz kilka tygodni temu faszerowane papryki z ryżem, którego wcześniej nie ugotowałam ;)
OdpowiedzUsuńNie polecam - chyba, że ktoś lubi na chrupko :D