Całe 6 kg małych, czerwonych, soczystych pyszności. Stwierdzam, że jestem pomidorożercą. Jak zwykle w pracy pomocny okazał się wujek Google i znalazł mi przepis na "Sos cygański".
Potrzeba do tego:
1,5 kg pomidorów
3 papryki (kolory dowolne)
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
I przyprawy:
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka vegety
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżka majeranku
1 łyżka pieprzu ziołowego
plus
2 łyżki octu
2 łyżki cukru
Cebulę i czosnek szklimy na oliwie. Dodajemy do tego pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy nieco. Następnie dołączamy pomidory, przyprawy i dusimy ok. 1 godzinki. Potem miksujemy i mamy pyyyysznościowy sos. Dobry do makaronu, pizzy, albo zamiast keczupu :D
Wygląda tak:
W słoiczkach pasteryzujemy 10 minut. I tak mamy sos, które aromatem pomidorów przypomni nam lato, nawet w środku zimy :D W tym roku ponoć znowu długiej i mroźnej zimy....
Pomidorowego smacznego! O.
Muszę koniecznie dać mamie ten przepis, bardzo lubi takie słoikowe zimowe cudeńka ;) Jak bardzo gęty jest taki sos?
OdpowiedzUsuń