wtorek, 27 września 2011

Pomidorów cała góra

nawiedziła mój dom. O tyle ich było....


Całe 6 kg małych, czerwonych, soczystych pyszności. Stwierdzam, że jestem pomidorożercą. Jak zwykle w pracy pomocny okazał się wujek Google i znalazł mi przepis na "Sos cygański".

Potrzeba do tego:

1,5 kg pomidorów
3 papryki (kolory dowolne)
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy

I przyprawy:


1 łyżeczka soli
1 łyżeczka vegety
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżka majeranku
1 łyżka pieprzu ziołowego

plus

2 łyżki octu
2 łyżki cukru


Cebulę i czosnek szklimy na oliwie. Dodajemy do tego pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy nieco. Następnie dołączamy pomidory, przyprawy i dusimy ok. 1 godzinki. Potem miksujemy i mamy pyyyysznościowy sos. Dobry do makaronu, pizzy, albo zamiast keczupu :D

Wygląda tak:




W słoiczkach pasteryzujemy 10 minut. I tak mamy sos, które aromatem pomidorów przypomni nam lato, nawet w środku zimy :D W tym roku ponoć znowu długiej i mroźnej zimy....




Pomidorowego smacznego! O.

1 komentarz:

  1. Muszę koniecznie dać mamie ten przepis, bardzo lubi takie słoikowe zimowe cudeńka ;) Jak bardzo gęty jest taki sos?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...