środa, 14 września 2011

"Pierwsza miłość jest jak piętka świeżego chleba"

- rzekła niegdyś Matka Teresa z Kalkuty. Miała rację? Któż z nas nie lubi piętek :) Mój ukochany zawsze wyżera ze świeżego chleba właśnie piętki i dla mnie już nie ma...

Metodą prób i błędów znalazłam chyba przepis na swój ulubiony chleb. Chleb marzenie....

Oto przepis na CHLEB JOGURTOWY:

mleko       200ml
jogurt       130ml
sól            1,5 łyżeczki
cukier       1 łyżka
mąka pszenna(typ 550)       500g
suche drożdże            1 paczka

Pieczony w programie "Normal".

Smakowa rewelacja! Niby zwykły, biały, pszenny, ale posmak jogurtu daje się wyczuć. Jest mniej puszysty niż pszenny chleb bez jogurtu. Aksamitnie puszysty, ale nie przypomina waty. Cudo!



Skórka chrupiąca, a środek mięciutki. Skórka przypiekła się nawet nieźle, chociaż pieczony był na średni wypiek skórki. Aż się boję, co będzie, jak upiekę na super ciemną :) Wszystko przede mną...


A później post "alkoholowy"... Zapraszam!

O.

2 komentarze:

  1. Jogurtowy przede mną, zapisałem sobie Twój przepis. W rewanżu mój własny przepis na bułkowy chlebek kefirowy z automatu. Trzy szklanki (te klasyczne czyli o poj.250ml) mąki pszennej, łyżka oliwy z oliwek, pełna po brzegi szklanka kefiru, plus na oko 100 ml wody, łyżka cukru, łyżeczka soli, 7 gram drożdży suszonych. Opcjonalnie: mała garść płatków owsianych (dołożyłem). Program podstawowy, średnio spieczona skórka, waga 750g. Wszystkie płynne składniki podgrzałem w mikrofalówce aby były ciepłe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki! każdy nowy przepis jest na wagę złota :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...