środa, 29 listopada 2017

Zupa pomidorowa z fasolą i makaronem.

Kiedyś już pojawił się podobny przepis, ale ta zupa jednak jest nieco inna. Przygotujecie ją w 30 minut, a dodatkowo jest na tyle pożywna, że wystarczy jako samodzielne danie. Taka "zupa konkret" :) Gęsta, rozgrzewająca - na zimę w sam raz!


Składniki:
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka białej fasoli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • bulion/woda
  • 1 płaska łyżka cukru
  • sól, pieprz czarny, oregano, ostra papryka
  • 100 g makaronu rosołowego
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie:

1. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju w garnku, w którym będziemy gotować zupę.

2. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dorzucamy do cebuli i podsmażamy 2-3 minuty.

3. Fasolę odsączamy z zalewy i wkładamy do garnka. 

4. Dodajemy puszkę krojonych pomidorów.

5. Dokładamy ziele angielskie i liście laurowe.

6. Całość zalewamy bulionem (lub wodą - u mnie dziś taka wersja i zupa wyszła pyszna) i zagotowujemy. Gotujemy ok 10 minut.

7. Do zupy dorzucamy makaron i gotujemy jeszcze ok. 5 minut.

8. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy do smaku. 


Uwaga!!!
  • Jeśli nie chcecie gotować makaronu w zupie, możecie ugotować go osobno i podać z zupą.
  • Gotową zupę możecie doprawić śmietaną.
  • Zupę posypcie natką pietruszki, bo bez niej pomidorówka nie smakuje tak dobrze :)


Smacznego,
O.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...