Dziś przepis na tartę ze szpinakiem i ricottą. A także z boczkiem i pomidorkami :D Dawno nie było u nas tego typu dania, a kiedyś przygotowywałam je bardzo często. Lubię tarty, bo wbrew pozorom przyrządza się je szybko, są smaczne i wyglądają efektownie na stole.
Składniki:
KRUCHE CIASTO:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła (lub margaryny)
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1 łyżka wody
NADZIENIE:
- 200 g świeżego szpinaku
- 100 g wędzonego boczku
- 200 g sera ricotta
- 100 ml śmietany 18%
- 2 jajka
- 100 g żółtego sera
- 8 sztuk pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
CIASTO:
1. Mąkę wysypujemy na blat lub stolnicę. Dodajemy pokrojone w cienkie plasterki masło i siekamy nożem tak, by rozdrobnić masło i "wmieszać" je w mąkę.
2. Dodajemy żółtko, sól i łyżkę wody.
3. Całość zagniatamy, aż do uzyskania jednolitego ciasta.
4. Ciasto owijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na min. 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy....
NADZIENIE:
1. Szpinak dokładnie myjemy i zalewamy go gorącą wodą i pozostawiamy na kilka minut. Po tym czasie odsączamy dokładnie na durszlaku,
2. Boczek kroimy na małe kawałeczki.
3. W misce mieszamy razem jajka, ser ricotta oraz śmietanę. Dodajemy dokładnie odsączony szpinak, połowę startego na tarce o drobnych oczkach żółtego sera oraz boczek.
4. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem, suszonym tymiankiem oraz szczyptą gałki muszkatołowej - nie pomińcie tej ostatniej, bo dodaje naprawdę przyjemnego aromatu całości.
CAŁOŚĆ:
1. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy. Formę smarujemy uprzednio masłem albo innym tłuszczem.
2. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 15 minut. Ciasto nakłuwamy widelcem. Aby się nie wybrzuszyło musimy je obciążyć - najłatwiej fasolą. Ciasto przykrywamy folią aluminiową, na którą sypiemy fasolę.
3. Gdy podpieczemy spód, wyciągamy ciasto z piekarnika, zdejmujemy fasolę z folią i wypełniamy tartę nadzieniem, układamy przekrojone na pół pomidorki i posypujemy resztą żółtego sera.
4. Wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 25 - 30 minut.
Smacznego,
O.
Boczek pominę, ale przepis bardzo mi się podoba. Tarta prezentuje się cudnie, w ogóle to piękne zdjęcia. Pozdrawiam. :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie! Kradnę przepis i na pewno wypróbuję, gdzieś pewnie na dniach ;) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam do siebie, nowy post o klapkach - lekkim obuwiu na lato: http://natkaopowiada.blogspot.com/2018/05/klapki-lekkie-obuwie-na-lato.html <3