poniedziałek, 27 listopada 2017

Frytki z batatów na ostro. Z sosem czosnkowo-tymiankowym.

Frytki z batatów to moje kuchenne uwielbienie :) P. woli tradycyjne frytki, a ja lubię te ze słodkim posmakiem. Zawsze przyrządzam je jednak w dość pikantnej odsłonie, bo bez tego typu dodatków byłyby zbyt mdłe. Keczup jako dodatek również odpada, bo taki miks zdecydowanie zawiera za dużo słodyczy. Z tego powodu zajadam takie frytki z sosem czosnkowym, który ma szerokie zastosowanie - i do frytek, i do pizzy, i do sałatek... Jest dość wyrazisty, ale fanom czosnku posmakuje na pewno :)


Mam swój ulubiony olej, który w mojej kuchni gości od dawna i używam go bardzo często, bo lubię na pikantnie :P Okazało się, że na stronie http://durszlak.pl Olej Wielkopolski organizuje konkurs, więc dołączę tam swój przepis. Wątpię, by tak banalny przepis został zauważony, ale spróbować nie zaszkodzi, a Wam ten przepis może się przydać (mam nadzieję!). A jeśli sami gotujecie to zajrzyjcie na stronę http://www.olejkonwenanse.pl, bo sporo tam konkursów z nagrodami.

#OlejKonwenanse #OlejWielkopolski
Składniki:
(dla 2 osób)

Frytki:

  • 2 bataty
  • sól
  • olej Wielkopolski Rzepak & Chili

Sos:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego)
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 duży ząbek czosnku
  • spora szczypta suszonego tymianku
  • sól

Wykonanie:

1. Bataty obieramy ze skóry, kroimy na plastry, a następnie w słupki.

2. Bataty solimy i polewamy 3-4 łyżkami oleju z dodatkiem chili - dzięki temu gotowe frytki nie będą mdłe, a nabiorą ostrego posmaku. Możemy oczywiście wykorzystać zwykły olej, ale pamiętajcie wtedy o doprawieniu całości szczyptą ostrej papryki.

3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, frytki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25-30 minut - w zależności od grubości przygotowanych frytek.

4. W miseczce mieszamy jogurt z majonezem. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy i dodajemy do sosu. Solimy i doprawiamy tymianek. Najlepiej odstawić sos na czas pieczenia frytek do lodówki - schłodzony smakuje najlepiej.


Przepis dołączam do akcji:





#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim

Smacznego,
O.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...