Frytki z batatów to moje kuchenne uwielbienie :) P. woli tradycyjne frytki, a ja lubię te ze słodkim posmakiem. Zawsze przyrządzam je jednak w dość pikantnej odsłonie, bo bez tego typu dodatków byłyby zbyt mdłe. Keczup jako dodatek również odpada, bo taki miks zdecydowanie zawiera za dużo słodyczy. Z tego powodu zajadam takie frytki z sosem czosnkowym, który ma szerokie zastosowanie - i do frytek, i do pizzy, i do sałatek... Jest dość wyrazisty, ale fanom czosnku posmakuje na pewno :)
Mam swój ulubiony olej, który w mojej kuchni gości od dawna i używam go bardzo często, bo lubię na pikantnie :P Okazało się, że na stronie http://durszlak.pl Olej Wielkopolski organizuje konkurs, więc dołączę tam swój przepis. Wątpię, by tak banalny przepis został zauważony, ale spróbować nie zaszkodzi, a Wam ten przepis może się przydać (mam nadzieję!). A jeśli sami gotujecie to zajrzyjcie na stronę http://www.olejkonwenanse.pl, bo sporo tam konkursów z nagrodami.
#OlejKonwenanse #OlejWielkopolski
Składniki:
(dla 2 osób)
Frytki:
- 2 bataty
- sól
- olej Wielkopolski Rzepak & Chili
Sos:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego)
- 1 łyżka majonezu
- 1 duży ząbek czosnku
- spora szczypta suszonego tymianku
- sól
Wykonanie:
1. Bataty obieramy ze skóry, kroimy na plastry, a następnie w słupki.
2. Bataty solimy i polewamy 3-4 łyżkami oleju z dodatkiem chili - dzięki temu gotowe frytki nie będą mdłe, a nabiorą ostrego posmaku. Możemy oczywiście wykorzystać zwykły olej, ale pamiętajcie wtedy o doprawieniu całości szczyptą ostrej papryki.
3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, frytki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25-30 minut - w zależności od grubości przygotowanych frytek.
4. W miseczce mieszamy jogurt z majonezem. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy i dodajemy do sosu. Solimy i doprawiamy tymianek. Najlepiej odstawić sos na czas pieczenia frytek do lodówki - schłodzony smakuje najlepiej.
3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, frytki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25-30 minut - w zależności od grubości przygotowanych frytek.
4. W miseczce mieszamy jogurt z majonezem. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy i dodajemy do sosu. Solimy i doprawiamy tymianek. Najlepiej odstawić sos na czas pieczenia frytek do lodówki - schłodzony smakuje najlepiej.
Przepis dołączam do akcji:
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń