Danie, które dziś chcę Wam przedstawić jest u nas ostatnio hitem :D Robi się je dość szybko, jest tanie i smakowite. Pasuje i do ziemniaków, i do makaronu, i do różnych kasz. Z podanej porcji wychodzi dla nas dwojga obiad na dwa dni - dorabiam dużo surówki i jest pełnowartościowy obiad.
Składniki:
- 500 g mięsa z nogi kurczaka lub filet
- 2 duże cebule
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 szklanka wody
- 1 płaska łyżeczka mąki
- łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz, czosnek granulowany
- olej do smażenia
Wykonanie:
1. Mięso kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem.
2.Podsmażamy te kawałki na patelni z rozgrzanym olejem. Smażymy do uzyskania złotego koloru.
3. Tak podsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego.
4. Siekamy cebulę w piórka.
5. Na patelnię, na której smażyliśmy kurczaka, wkładamy cebulę. W razie potrzeby dolewamy oleju.
6. Smażymy na niewielkim ogniu cebulę do momentu, dopóki się nie zeszkli.
7. W miseczce dokładnie mieszamy wodę, śmietanę, musztardę i śmietanę. Wlewamy do podsmażonej cebuli, wsypujemy tymianek i mieszamy.
8. Kiedy dokładnie wymieszamy cebulę z sosem, zalewamy nim mięso w naczyniu żaroodpornym.
9. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30 minut.
Uwagi!!!
* Jeśli chcemy uzyskać nieco bardziej wykwintną wersję tego dania, możemy cebulę poddusić w białym winie.
* Do zagęszczenia używam mąki pszennej, ale można równie dobrze ją pominąć (lub zastąpić mąką kukurydzianą lub ryżową) lub dodać więcej śmietany.
Smacznego,
O.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz