czwartek, 23 listopada 2017

Kurczak w kremowym sosie cebulowym.

Danie, które dziś chcę Wam przedstawić jest u nas ostatnio hitem :D Robi się je dość szybko, jest tanie i smakowite. Pasuje i do ziemniaków, i do makaronu, i do różnych kasz. Z podanej porcji wychodzi dla nas dwojga obiad na dwa dni - dorabiam dużo surówki i jest pełnowartościowy obiad.


Składniki:

  • 500 g mięsa z nogi kurczaka lub filet
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 szklanka wody
  • 1 płaska łyżeczka mąki
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • olej do smażenia


Wykonanie:

1. Mięso kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem. 

2.Podsmażamy te kawałki na patelni z rozgrzanym olejem. Smażymy do uzyskania złotego koloru.

3. Tak podsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego.

4. Siekamy cebulę w piórka.

5. Na patelnię, na której smażyliśmy kurczaka, wkładamy cebulę. W razie potrzeby dolewamy oleju.

6. Smażymy na niewielkim ogniu cebulę do momentu, dopóki się nie zeszkli. 

7. W miseczce dokładnie mieszamy wodę, śmietanę, musztardę i śmietanę. Wlewamy do podsmażonej cebuli, wsypujemy tymianek i mieszamy.

8. Kiedy dokładnie wymieszamy cebulę z sosem, zalewamy nim mięso w naczyniu żaroodpornym.

9. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30 minut.

Uwagi!!!

* Jeśli chcemy uzyskać nieco bardziej wykwintną wersję tego dania, możemy cebulę poddusić w białym winie.

* Do zagęszczenia używam mąki pszennej, ale można równie dobrze ją pominąć (lub zastąpić mąką kukurydzianą lub ryżową) lub dodać więcej śmietany.

Smacznego,
O.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...