wtorek, 28 listopada 2017

Bułeczki z jabłkami i dżemem truskawkowym. Wersja zimowa.

Dziś zapraszam na drożdżowe bułeczki :D Z jabłkami, dżemem truskawkowym i zimowymi przyprawami. Bo kto powiedział, że dla truskawek zarezerwowane jest tylko lato? Ano, nikt! Ostatnio zgłosiłam chęć wzięcia udziału w konkursie Łowicza, w którym należało wykorzystać ich dżemy lub konfitury. Upiekłam więc bułki, które trochę pachną latem, ale i mocno zimą. Nie sądziłam początkowo, że taki miks się sprawdzi, ale okazało się, że byłam w błędzie. Słodkie truskawki z kwaskowymi jabłkami i zimowymi przyprawami okazał się strzałem w 10 :D


Składniki:
na 8 - 10 bułeczek

CIASTO
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 500 g mąki
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: 1/2 łyżeczki kukrkumy
  • 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g) lub 25 g świeżych drożdży
NADZIENIE
  • 4 jabłka
  • 150 g dżemu truskawkowego Łowicz
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta mielonego imbiru
  • 1 żółtko

#lowicz #dzem #konfitura #truskawki

Wykonanie:

CIASTO

METODA TRADYCYJNA

1. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier oraz drożdże.
2. Mąkę przekładamy do miski (lub na stolnicę) i dodajemy do niej sól, olej i wlewamy rozczyn z drożdży. Opcjonalnie dodajcie kurkumę - dzięki niej ciasto zyska ciekawy kolor :)
3. Wyrabiamy jednolite ciast- możemy wspomóc się mikserem w pierwszej części wyrabiania, a dokończyć rękoma.
4. Odstawiamy ciasto na 45-50 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

DLA MASZYNISTÓW

1. Do maszyny wkładamy składniki w podanej wyżej kolejności.
2. Ustawiamy program do wyrabiania ciasta - ok. 1 godz 30 min.

NADZIENIE

1. Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę.
2. Mieszamy jabłka z dżemem i przyprawami.


CAŁOŚĆ

1. Ciasto dzielimy na 8-10 kawałków.
2. Każdy kawałek rozwałkowujemy.
3. Na każdy kawałek ciasta nakładamy nadzienie i zawijamy bułki. Pamiętajcie, by dokładnie skleić boki, bo inaczej farsz może nam nieco z bułki uciec :)
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
5. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zmazujemy ich wierzch żółtkiem.
6. Pieczemy ok. 25-30 minut.





Smacznego,
O.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...