Dziś zapraszam na drożdżowe bułeczki :D Z jabłkami, dżemem truskawkowym i zimowymi przyprawami. Bo kto powiedział, że dla truskawek zarezerwowane jest tylko lato? Ano, nikt! Ostatnio zgłosiłam chęć wzięcia udziału w konkursie Łowicza, w którym należało wykorzystać ich dżemy lub konfitury. Upiekłam więc bułki, które trochę pachną latem, ale i mocno zimą. Nie sądziłam początkowo, że taki miks się sprawdzi, ale okazało się, że byłam w błędzie. Słodkie truskawki z kwaskowymi jabłkami i zimowymi przyprawami okazał się strzałem w 10 :D
Składniki:
na 8 - 10 bułeczek
CIASTO
- 300 ml mleka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru
- 500 g mąki
- szczypta soli
- opcjonalnie: 1/2 łyżeczki kukrkumy
- 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g) lub 25 g świeżych drożdży
NADZIENIE
- 4 jabłka
- 150 g dżemu truskawkowego Łowicz
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta mielonego imbiru
- 1 żółtko
#lowicz #dzem #konfitura #truskawki
Wykonanie:
CIASTO
METODA TRADYCYJNA
1. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier oraz drożdże.
2. Mąkę przekładamy do miski (lub na stolnicę) i dodajemy do niej sól, olej i wlewamy rozczyn z drożdży. Opcjonalnie dodajcie kurkumę - dzięki niej ciasto zyska ciekawy kolor :)
3. Wyrabiamy jednolite ciast- możemy wspomóc się mikserem w pierwszej części wyrabiania, a dokończyć rękoma.
4. Odstawiamy ciasto na 45-50 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
DLA MASZYNISTÓW
1. Do maszyny wkładamy składniki w podanej wyżej kolejności.
2. Ustawiamy program do wyrabiania ciasta - ok. 1 godz 30 min.
NADZIENIE
1. Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę.
2. Mieszamy jabłka z dżemem i przyprawami.
CAŁOŚĆ
1. Ciasto dzielimy na 8-10 kawałków.
2. Każdy kawałek rozwałkowujemy.
3. Na każdy kawałek ciasta nakładamy nadzienie i zawijamy bułki. Pamiętajcie, by dokładnie skleić boki, bo inaczej farsz może nam nieco z bułki uciec :)
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
5. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zmazujemy ich wierzch żółtkiem.
6. Pieczemy ok. 25-30 minut.
Smacznego,
O.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz