Tortilla to najszybszy domowy fast food. Wystarczy w środek włożyć ulubione dodatki i w kilka minut mamy gotowe danie. Na zimno, na ciepło, z mięsem lub w wersji wege. Dotąd kupowałam gotowe placki, ale rezygnuję z kupowania półproduktów i coraz więcej rzeczy staram się robić w domu, to i na tortille przyszedł czas :D Po pierwsze, kosz domowych tortilli jest nieporównywalnie mniejszy niż tych gotowych, po drugie, wiemy, z czego dokładnie są zrobione (bez żadnych ulepszaczy i konserwantów), no i w końcu smak - te domowe biją na głowę kupne - przynajmniej według nas :) To moje pierwsze podejście do tortilli, ale będę eksperymentować - zaopatrzyłam się w mąkę kukurydzianą, więc spodziewajcie się kolejnych placków :P Dzisiaj przedstawię Wam przepis na wersję pierwszą, podstawową.
na 8 sztuk
- 250 g mąki pszennej
- 150 ml gorącej wody
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
1. Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy pozostałe składniki: wodę, sól i olej.
2. Ciasto mieszamy łyżką i na chwilę odstawiamy.
3. Jeśli ciasto przestygnie, wtedy zagniatamy je rękoma. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na kilkanaście minut.
4. Gotowe ciasto dzielimy na 8 części i każdą z nich cienko rozwałkowujemy. W razie potrzeby oprószamy blat (lub stolnicę) mąką, by nie przywarła.
5. Suchą (!!!) patelnię rozgrzewamy i smażymy każdy placek z obu stron po około 30 sekund.
Gotowe tortille najsmaczniejsze są zaraz po przygotowaniu, ale jeśli chcemy ich użyć np. następnego dnia, wtedy wystarczy je nieco podgrzać na patelni albo w piekarniku - wtedy zmiękną, bo zimne robią się sztywne ;)
Jakie są wasze ulubione dodatki do tortilli? U nas najczęściej zajadamy ze smażonym filetem kurczaka i świeżymi warzywami. Świeża tortilla jest tak pyszna, że nawet żadne sosy nie są potrzebne!
Smacznego,
O.
3. Jeśli ciasto przestygnie, wtedy zagniatamy je rękoma. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na kilkanaście minut.
4. Gotowe ciasto dzielimy na 8 części i każdą z nich cienko rozwałkowujemy. W razie potrzeby oprószamy blat (lub stolnicę) mąką, by nie przywarła.
5. Suchą (!!!) patelnię rozgrzewamy i smażymy każdy placek z obu stron po około 30 sekund.
Gotowe tortille najsmaczniejsze są zaraz po przygotowaniu, ale jeśli chcemy ich użyć np. następnego dnia, wtedy wystarczy je nieco podgrzać na patelni albo w piekarniku - wtedy zmiękną, bo zimne robią się sztywne ;)
Jakie są wasze ulubione dodatki do tortilli? U nas najczęściej zajadamy ze smażonym filetem kurczaka i świeżymi warzywami. Świeża tortilla jest tak pyszna, że nawet żadne sosy nie są potrzebne!
Smacznego,
O.
Zapraszam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz