poniedziałek, 13 marca 2017

Pomidorowy krupnik.

Dziś przepis na zupę. Niby tradycyjna, a jednak nie do końca :) Prosta w przygotowaniu i smaczna! Bez zbędnego rozpisywania się przedstawiam Wam przepis!


Składniki:

  • 4-5 skrzydełek
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 4-5 czubatych łyżek kaszy jęczmiennej - najlepsza jest drobna, ale u nas był pęczak i smakowało nam bardzo :)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ziele angielskie - 4 kulki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Skrzydełka zalewamy 2 l zimnej wody. Dokładamy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy ok. 30 minut.
2. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę lub trzemy na tarce na dużych oczkach (ja w kostkę kroję ziemniaki, pozostałe trę na tarce).
3. Skrzydełka wyciągamy z wywaru.
4. Warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy również przepłukaną kaszę.
5. Gotujemy, dopóki kasza nie zmięknie.
6. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy zupę i doprawiamy do smaku.

Smacznego,
O.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...