Składniki:
- 4-5 skrzydełek
- 2 średnie ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 4-5 czubatych łyżek kaszy jęczmiennej - najlepsza jest drobna, ale u nas był pęczak i smakowało nam bardzo :)
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- ziele angielskie - 4 kulki
- liść laurowy - 2 sztuki
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Skrzydełka zalewamy 2 l zimnej wody. Dokładamy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy ok. 30 minut.
2. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę lub trzemy na tarce na dużych oczkach (ja w kostkę kroję ziemniaki, pozostałe trę na tarce).
3. Skrzydełka wyciągamy z wywaru.
4. Warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy również przepłukaną kaszę.
5. Gotujemy, dopóki kasza nie zmięknie.
6. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy zupę i doprawiamy do smaku.
Smacznego,
O.
Ciekawa zupka. Zapisuję do zrobienia u siebie :)
OdpowiedzUsuń