piątek, 24 marca 2017

Krokiety ziemniaczane.

Kolejne danie z serii "tanio, szybko i smacznie" :) Wiecie przecież, że takie lubię najbardziej. Proste i tanie składniki, szybkie przygotowanie i dobry smak. Ziemniaczane krokiety kiedyś przygotowywałam często, ale ostatnimi czasy zostały nieco zapomniane. Postanowiłam więc przypomnieć ten przepis.

Plusem tego dania jest to, że możecie je przygotować z ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia :) Zazwyczaj w takim przypadku robię kopytka, ale czasami potrzeba odmiany. Krokiety ziemniaczane można zajadać z sosem pieczarkowym, ale ja podałam z pieczarkami podduszonymi z cebulą - było równie pysznie!

Składniki:
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • pęczek koperku
  • sól
  • czarny pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • 250 g pieczarek
  • 1 mała cebula
Wykonanie:

1. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę (ewentualnie bardzo dokładnie ubijamy tłuczkiem).

2. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajko, mąkę, posiekany koperek oraz doprawiamy do smaku. Dokładnie mieszamy.

3. Z tak przygotowanej masy formujemy ręką niewielkie wałeczki, które obtaczamy w bułce tartej.

4. Na rozgrzany na patelni olej wykładamy krokiety i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Możemy odsączyć krokiety z nadmiaru tłuszczu, kładąc je na chwilę na papierowym ręczniku.

5. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki oraz cebulę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego,
O.

3 komentarze:

  1. Pyszny obiadek :) też czasami robię takie kotlety z ziemniaków, które zostały mi z poprzedniego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas w domu podaje się z sosem pieczarkowym. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. też niedawno robiłam podobne krokieciki:) bardzo fajny pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostaną z obiadu

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...