poniedziałek, 25 lipca 2016

Zupa fasolowa z boczkiem.

Nie będzie to przepis na klasyczną "fasolówkę". To kuchenne doświadczenie dopiero przede mną! Jakiś czas temu ugotowała się w naszej kuchni zupa fasolowa z boczkiem. Przepis znalazłam w stercie wyciętych z gazet. Pochodził chyba z jakiejś "Przyjaciółki", ale pewności nie mam, bo skrawek nie był podpisany. Ważne, że zupa wyszła smaczna :D



Składniki:

  • 250 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ok. 4-5 szklanek bulionu
  • 1 puszka białej fasoli
  • 150 g przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
  • 100 g śmietany 18%
  • natka pietruszki


Wykonanie:

1. Boczek kroimy w małe kawałki - najlepiej cienkie paseczki i podsmażamy na patelni.
2. Cebulę drobno siekamy i dorzucamy do boczku.
3. Dodajemy również drobno posiekany czosnek i smażymy na niewielkim ogniu kilka minut.
4. Zawartość patelni przekładamy do garnka, dorzucamy tam bulion oraz fasolę (bez zalewy).
5. Kiedy zupa się zagotuje, dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy i gotujemy ok. 10 minut.
6. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz obiema paprykami.
7. Zupę przelewamy do talerzy, dodajemy po łyżce śmietany, posypujemy natką pietruszki. Bez śmietany zupa smakuje równie dobrze :D

Smacznego,
O.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...