środa, 13 lipca 2016

Siekane kotlety jajeczne + koperkowa surówka z młodej kapusty

Wczoraj na obiad były u nas kotlety jajeczne. Mój pomysł na obiad nie został zbyt entuzjastycznie przyjęty przez P., który, jak twierdzi, nie lubi kotletów jajecznych, a jedyne jakie w życiu jadł były tak przemielone, że jego wyobraźnia szalała. Mnie nauczono również robić kotlety jajeczne z jajek, które potraktować należało tarką z małymi oczkami :) Wychodziły wtedy kotleciki o jednolitej i gładkiej teksturze. Takie mi smakowały, ale tym razem postanowiłam jajka posiekać, żeby było czuć pod zębem, z czego są te kotlety. I odtrąbić muszę sukces - kotlety wyszły smaczne, a małżonek po obiedzie był zadowolony. Uprzedzam pytania! Nie każę facetowi jeść tylko kotletów jajecznych z surówką na obiad :P Wcześniej była konkretna zupa! :)

Składniki:

KOTLETY JAJECZNE
  • 6 jajek
  • 1/2 małej cebuli
  • natka pietruszki
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • olej do smażenia

SURÓWKA
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 pęczek koperku
  • 1/2 cebuli
  • sól
  • pieprz
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie:

KOTLETY JAJECZNE

1. 5 jajek gotujemy na twardo (jajka wkłądamy do zimnej wody, zagotowujemy i gotujemy 8 minut).
2. Po ugotowaniu jajka obieramy ze skorupek i siekamy w drobną kosteczkę.
3. Do miski przekładamy posiekane jajka. Dodajemy posiekaną drobno cebulę oraz natkę pietruszki. Dodajemy także jedno surowe jajko.
4. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.
5. Na koniec dodajemy bułkę tartą - około 2 łyżek. Masa powinna mieć konsystencję, pozwalającą na formowanie niewielkich kotlecików. Jeśli jest zbyt rzadka, dodajcie więcej bułki tartej.
6. Gdy składniki masy wymieszamy, formujemy niewielkie kotlety, które obtaczamy w bułce tartej.
7. Tak przygotowane kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, do uzyskania złotego koloru.

SURÓWKA

1. Kapustę szatkujemy i posypujemy ją solą. Wygniatamy rączką kapustę i odstawiamy na 15 minut.
2. Koperek drobno siekamy i dodajemy do kapusty. To samo robimy z cebulą.
3. Dodajemy cukier, sok z cytryny, olej oraz pieprz. Jeśli jest zbyt mało słona, dosalamy odrobinę. Całość mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki. Wtedy jest najsmaczniejsza!


Smacznego!
O.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...