Wiecie już, że uwielbiam tarty! I na słodko i na słono! Za co? Za wygląd, za prostotę i dowolność wykonania, za smak... Wiecie też, że mam najlepszą mamę na świecie! Dostałam kilka pęczków szparagów, więc ten tydzień jest pod znakiem tego właśnie warzywa. W szparagach zalubiliśmy się w zeszłym roku - jedliśmy ich wtedy sporo i z niecierpliwością wyczekiwaliśmy nowego sezonu! Doczekaliśmy się :D W szparagowym szale jako pierwsza powstała tarta! Wstyd się przyznać, ale zjedliśmy ją we dwoje od razu...
Składniki:
KRUCHE CIASTO
- 250 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1 łyżka wody
NADZIENIE
- ok. 500 g zielonych szparagów - najlepiej cienkie :)
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku
- 2 łyżki masła
- 200 ml śmietany 18%
- 100 g żółtego sera
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Mąkę wysypujemy na blat albo stolnicę. Dodajemy kawałki masła i siekamy, aby uzyskać kruszonkę.
2. Dodajemy żółtko, sól i wodę.
3. Całość zagniatamy, aż do uzyskania jednolitego ciasta.
4. Ciasto owijamy folią i odkładamy do lodówki na ok. 1 godzinkę.
5. Szparagi myjemy, odcinamy od dołu stwardniałe końcówki i kroimy szparagi na mniejsze kawałki(około 3-4cm).
6. Na patelni rozpuszczamy masło, na którym podsmażamy szparagi. Po kilku minutach dodajemy posiekany drobno czosnek i solimy. Smażymy jeszcze 3-4 minutki.
7. Przygotowujemy masę: śmietanę mieszamy z jajkami, starkowanym żółtym serem i przyprawami.
8. Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty, ciasto nakłuwamy widelcem - podpiekamy ciasto ok. 10-12 minut w temp. ok. 180 stopni.
9. Na podpieczony spód wykładamy szparagi i wylewamy masę śmietanowo-jajeczną.
10. Wkładamy do piekarnika na 20-25 minut.
Smacznego,
O.
Pyszna tarta - uwielbiam szparagi pod każdą postacią ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńgenialna jest!:)
OdpowiedzUsuń