Ten przepis leżakował sobie w moim zeszyciku dość długo. Ciągle były inne pomysły na obiad i w końcu o tych placuszkach zapomniałam. Ostatnio coś mnie tknęło, by przejrzeć wszystkie moje zeszyty z przepisami(tak, w dobie rozwiniętej elektroniki posiadam stos zeszytów z przepisami, które własnoręcznie, regularnie zapisuję!). Znalazłam kilka ciekawych przepisów, na które nie byłam wcześniej gotowa :) Ogłaszam zatem powrót do staroci!
Placuszki robi się łatwo, są pyszne i lekkie - na upały, które teraz nastały(nareszcie!!!!) - idealne!
Składniki:
Placuszki:
- 200 g czerwonej soczewicy
- około 4 łyżek mąki
- 2 jajka
- 100 g sera feta
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- szczypta curry
- olej do smażenia
Sos śmietanowy:
- 3 łyżki śmietany 18 %
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- szczypta soli
- szczypiorek lub inna zielenina(doskonale smakuje z natką pietruszki!)
Wykonanie:
Placuszki:
1. Soczewicę gotujemy do miękkości zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Ugotowaną soczewicę blendujemy z serem feta na gładką masę.
3. Dodajemy jajka oraz mąkę. Nie trzymamy się tu ściśle tych 4 łyżek - dosypujemy tyle mąki, ile potrzeba. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
4. Na rozgrzanym oleju smażymy placuszki, aż się zarumienią.
5. Gotowe polewamy sosem śmietanowym i zajadamy ze smakiem ;)
Sos:
1. Szczypiorek drobno siekamy.
2. Mieszamy śmietanę z jogurtem, doprawiamy solą i dodajemy szczypiorek.
3. Najlepiej smakuje lekko schłodzony :)
Smacznego,
O.
Bardzo ciekawy pomysł na soczewicę. Robiłam już pasztety, krokiety, placuszki również, ale zupełnie inne. Muszę sprawdzić jak smakują takie jak u Ciebie ;)
OdpowiedzUsuńZ nieba mi Pani spadłą z tym przepisem :D Właśnie tego szukałam :)
OdpowiedzUsuńPychotki.
OdpowiedzUsuń