Odżachuri to narodowe danie gruzińskie. W dosłownym tłumaczeniu znaczy "rodzinny" (ufam źródłom, bo nie znam gruzińskiego ), bo zazwyczaj jest robiony w dużej ilości, dla całej rodziny.
Pierwszy raz próbowałam tego dania w gruzińskiej restauracji i postanowiłam odtworzyć w domu.
Przepisów na to danie jest wiele, więc czerpałam z wielu, aby stworzyć ten, który wam dziś podam. To danie tradycyjne, więc jest problem z konkretnym przepisem - jak np. z naszymi plackami ziemniaczanymi - trudno podać proporcje i dodatki, bo każdy z nas robi to po swojemu. Ale moją porcję wczoraj poważyłam, pomierzyłam i zapisałam dla Was.
Jest to danie ciężkie, tłuste i musicie być naprawdę głodni, by do niego zasiąść. Serio! Bo pachnie obłędnie, smakuje rewelacyjnie i trudno się oderwać.
Składniki:
(na 4 osoby)
- 700 g łopatki wieprzowej (możecie użyć innego kawałka, ale wg mnie łopatka najszybciej kruszeje)
- 700 g ziemniaków
- 2 duże cebule
- 1 duża czerwona papryka
- 4 ząbki czosnku
- 1 szklanka białego wytrawnego wina (możecie zamienić wodą lub bulionem, ale wino robi swoją robotę!)
- 1/2 owocu granatu
- pęczek świeżej kolendry
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- olej i/lub masło klarowane
Potrzebne sprzęty:
- dwie patelnie (można i na jednej, ale na dwie będzie znacznie szybciej)
Wykonanie:
1. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na podłużne kawałki (jak na grubsze frytki).
2. Mięso kroimy na niewielkie równe (mniej więcej, oczywiście) kawałki, ok. 2x2 cm. Im większe, tym dłużej będziemy je musieli po prostu podsmażać i dusić.
3. Na jednej patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła klarowanego (ew. wlewamy olej) i na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojone ziemniaki. Smażymy ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając delikatnie, by się nie rozpadły.
4. Na drugą patelnię wlewamy olej (ilość w zależności od tłustości mięsa - jeśli ma skrawki tłuszczu, oleju wlejcie niewiele) i smażymy na nim mięso przez ok. 10 minut. Po tym czasie dolewamy wino, przykrywamy i dusimy kolejne 10-15 minut (pilnujemy, żeby się nie przypaliło!).
5. W czasie kiedy smażymy ziemniaki i mięso kroimy cebulą (dowolnie: piórka, półkola) i paprykę (w cienkie paseczki) oraz obieramy i drobno siekamy ząbki czosnku.
6. W ostatniej fazie przygotowania do mięsa dorzucamy podsmażone ziemniaki, cebulę, paprykę oraz czosnek. W tym momencie doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Wszystkie dokładnie mieszamy i smażymy całość ok. 7-9 minut (cebula musi się zeszklić).
7. Gotowe danie podajmy posypane ziarnami granatu i kolendrą. Jasne, można pominąć, jeśli akurat nie macie, ale... Te drobiazgi robią cały smak dania!!
Smacznego,
O.
Fantastyczne danie i super przepis :-) Wszystko wygląda kolorowo i przepysznie :-)
OdpowiedzUsuńCzy ziemniaki maja być surowe? Jak długo smaży się takie ziemniaki żeby były smaczne?
OdpowiedzUsuń