Składniki:
- 1 kalafior
- 2 łyżki oleju
- przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka, czosnek granulowany (to baza! ja dodałam jeszcze wędzoną paprykę, bo dodaje świetny aromat)
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki ziaren słonecznika
Wykonanie:
1. Kalafiora dzielimy na różyczki.
2. W małej miseczce mieszamy olej ze wszystkimi przyprawami i zalewamy tą mieszanką kalafiora - dokładnie mieszamy.
3. Kalafior układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut - w zależności od wielkości różyczek kalafiora (kalafior powinien być na tyle miękki, by swobodnie wbić w niego widelec).
4. Na suchej patelni prażymy słonecznik (do momentu aż przybierze złotobrązowy kolor, a jego aromat rozniesie się po kuchni!). Pilnujcie i często mieszajcie, bo lubi się przypalić :)
5. Upieczony kalafior przekładamy do miski, kropimy go sokiem z cytryny, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i posypujemy prażonym słonecznikiem.
Jak widzicie, pracy nie ma przy tej sałatce wiele, a smak tych prostych składników w połączeniu ze sobą smakuje wybornie.
Smacznego,
O.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz