Przepis ten dostałam od Szwagierki wieki temu. Leżał i czekał na swoją kolej :) W końcu się doczekał, a ja żałuję, że nie zrobiłam go wcześniej. Mięso wyszło pyszne, kanapki z nim smakują wybornie! Smak potwierdziła połowa rodziny, bo oczywiście musiała dać do spróbowania wszystkim! Roboty nie ma przy tym wiele, a zapewniam, że wasze kubki smakowe oszaleją
Składniki:
- ok. 2 kg kawałek mięsa (karkówka, szynka, łopatka, schab - co lubicie!)
- 2,5 l wody
- 1/3 szklanki soli
- 1 opakowanie majeranku
- 1 duża cebula
- 5-6 ząbków czosnku
- 5 liści laurowych
- 7 kulek ziela angielskiego
- 3 łyżki majonezu
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki zalewy dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
2. Kiedy zalewa się zagotuje, wkładamy do niej mięso - polecam kawałek mięsa albo obwiązać sznurkiem (sposoby znajdziecie bez problemu na youtube) albo wpakować je w siateczkę do wędlin (dostępne w marketach). Oczywiście bez wiązania też da radę, ale nasza wędlina będzie mniej kształtna :P
3. Gotujemy 1 godzinę.
4. Odstawiamy garnek z zalewą i mięsem na 12 godzin. Po tym czasie wyjmujemy mięso i gotowe! :D
Smacznego,
O.
wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńHaha,u mnie tylko raz wytrzymaliśmy te 12 godzin ;-) Teraz mięso nawet nie zdąży wystygnąć,a już nic nie ma! :-D No i wariacje z dominującą przyprawą polecam,np. mniej majeranku na rzecz papryki słodkiej lub curry ;-) Mniam!
OdpowiedzUsuńNastępnym razem przygotuję wg twoich wskazówek i poeksperymentuję z przyprawami :D
Usuń