To danie powstało jakiś czas temu jako zachcianka mojego P. Lubimy celebrować sobotnie wieczory - najczęściej dobrą kolacją(i jakimś przyzwoitym %). I tak pewnego razu zajadaliśmy steki z przepyszną sałatką! Całość była tak sycąca, że spokojnie możecie przygotować to danie również na obiad. Sałatka powstanie w ilości ogromnej na nadchodzącą majówkę. Idealnie nada się do grillowanego mięsa! :) Stek był moim debiutem, ale smakował nieźle :P
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z ZIELONĄ FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I BOCZKIEM
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 kg fasolki szparagowej
- 2 cebule
- ok. 200 g boczku
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- olej
na sos:
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki miodu
- 3 łyżki octu balsamicznego
- sól, pieprz
Wykonanie:
1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, a następnie kroimy w ćwiartki.
2. Fasolkę gotujemy ok 12-14 minut.
3. Boczek kroimy na małe kawałki i smażymy na chrupiąco :)
4. Cebulę kroimy i podsmażamy na tłuszczu z boczku - w razie potrzeby dolewamy odrobinę oleju. Czosnek drobno siekamy i dodajemy do cebuli.
5. Ostudzone warzywa wkładamy do jednej miski, dodajemy boczek, doprawiamy odrobiną soli i pieprzem.
6. Przygotowujemy sos: wszystkie składniki dokładnie mieszamy - najlepiej metodą słoiczkową, czyli wkładamy składniki do małego słoiczka, wstrząsamy do połączenia się składników i gotowe :D
7. Warzywa i boczek mieszamy z sosem i zajadamy ze smakiem!
STEK
Składniki:
- steki z rostbefu wołowego
- sól, pieprz
- masło
- oliwa
Wykonanie:
1. Mięso wyciągamy z lodówki na godzinę przed smażeniem.
2. Smarujemy niewielką ilości oliwy i obsypujemy pieprzem.
3. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni(my na grillowej, bo ma odpowiednio grube dno) po 4 minuty z każdej strony - otrzymamy wtedy stek średnio wysmażony(mięso w środku będzie lekko różowe).
4. Po usmażeniu wyciągamy mięso z patelni i odkładamy na talerzyk, by odpoczęło. Przykrywamy folią aluminiową. Czekamy ok. 5 minut - pod koniec których możemy wyłożyć na mięso łyżeczkę masła.
5. Solimy mięso i podajemy do zajadania :)
Smacznego,
O.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz