Dziś piątek. Idealny dzień na rybę bez względu na światopogląd. Nam już weszło w krew i zajadamy się rybami przynajmniej raz w tygodniu. Dziś proponuję Wam prosty i szybki sposób na pstrąga łososiowego. Pomysł zaczerpnięty z gazetki pt. Gotuj krok po kroku nr 1/2013.
Składniki:
- 0,5 kg fileta z pstrąga łososiowego ze skórą(w oryginalnym przepisie był łosoś)
- cytryna
- 3 ząbki czosnku
- ok. 1 cm kawałek świeżego imbiru
- sos sojowy
- mielony pieprz(ok. 0,5 łyżeczki)
- oliwa
Wykonanie:
1.Filet nacinamy w poprzek tak, by powstały pasy o szerokości ok 2 cm. Uważamy aby nie przeciąć skóry!
2. Rybę należy skropić sokiem z cytryny oraz ok. 1 łyżką sosu sojowego.
3. W nacięcia wkładamy pokrojony w plasterki czosnek oraz imbir(ten lepiej w paseczki l lepiej się układa).
4. Całość pieprzymy.
5. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, nakładamy rybę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30 minut.
My zajadamy z warzywami, które pieczemy razem z rybą - gotowa mrożonka jest idealna na szybki obiad :) Przygotowanie całości zajmuję ok. 10-15 minut.
Pozdrawiam słonecznie :)
O.
Dobra rybka nie jest zła! Z imbirem nie próbowałam, ale zapewne pasuje i zaostrza lekko smak ;)
OdpowiedzUsuńimbir był eksperymentem, ale faktycznie pasuje. delikatna ryba + imbir i czosnek = dobre połączenie :D
UsuńWierzę na słowo. Wygląda smakowicie ;)
UsuńPycha :) Już dawno nie jadłam pstrąga.
OdpowiedzUsuńSurowej ryby nie skrapiamy sokiem z cytryny...
OdpowiedzUsuńDzięki za uświadomienie, bo tego nie wiedziałam :)
Usuń