Zadajecie sobie czasem następujące pytania:
- co przygotować na niespodziewanych gości?
- jak wykorzystać ciasto francuskie?
- co zrobić na szybką kolację?
- jakie danie będzie ładne i smaczne?
- jak urozmaicić codzienny obiad/kolację?
Jeśli przynajmniej raz odpowiedziałeś "tak", to znaczy, że ten przepis jest właśnie dla Ciebie!
Często wykorzystuje w kuchni ciasto francuskie. Najczęściej "na szybko" powstaje pizza [klik!]. Ale ostatnio tyle się naoglądałam francuskich zawijasków, że i u mnie powstała piękna plecionka! Czym nadziana? Tym, co było aktualnie pod ręką, czyli...
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 filet z kurczaka
- 1 mały brokuł
- ok. 100 g żółtego sera
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz ziołowy
- pikantny keczup(opcjonalnie) ok 1 łyżki
- 1 jajko
- olej do smażenia
Wykonanie:
1. Ciasto rozkładamy na blachę(na papierze do pieczenia lub papierze, w które było zawinięte - choć to lubi się nieco przypalić!).
2. Brokuł dzielimy na małe różyczki i lekko osolonej wodzie gotujemy ok. 5 minut.
3. Kurczaka kroimy w kostkę(lub paski - wedle uznania) i smażymy na oleju. Lekko solimy i pieprzymy.
4. Środek ciasta(pasek szerokości 1/3 ciasta) smarujemy keczupem(no bo my tak lubimy!). Wykładamy na ten pasek brokułu, kurczaka i osypujemy to lekko pieprzem ziołowym.
5. Na wierzch kładziemy starkowany żółty ser - w ilości jakiej kto lubi :D Na to sypiemy natkę pietruszki.
6. Boki ciasta tniemy na paski i zakładamy naprzemiennie na środek z nadzieniem. Tak powstanie efektowna plecionka :)
7. Jajko roztrzepujemy widelcem i smarujemy nim wierzch naszego warkocza.
8. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15-17 minut.
Smacznego!
O.
p.s. następnym razem zrobię foty krok po kroku - jak ładnie zawinąć plecionkę, bo nie wiem, czy dobrze objaśniłam słowami! :)
Zapraszam!
super!
OdpowiedzUsuńrobiłam coś podobnego tylko z całymi piersiami :
http://kluskowopl.blogspot.com/2013/02/piers-z-kurczaka-z-dodatkami-greckimi-w.html
pozdrawiam
świetnie to wygląda!
OdpowiedzUsuńPrzepiękne Ci wyszło to apetyczne cudo!
OdpowiedzUsuńNazwa bloga nie pasuje do tak wykwintnej propozycji haha - początkująca Pani domu ma ogromny talent!
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś coś całkiem podobnego. Bardzo smaczne - zarówno na ciepło, jak i na zimno :)
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis!!!
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie to wygląda,dziękuję za na pewno smaczny przepis.W czwartek zrobię taki warkocz na obiad.
OdpowiedzUsuń