niedziela, 23 sierpnia 2020

Kotleciki z kurczaka

Niewielkie, puszyste i pełne smaku kotleciki z kurczaka. Nadają się jako danie obiadowe, ale na zimno do sałatki też sprawdziły się idealnie. Przy okazji danie tanie niesłychanie ;) Z jednego pojedynczego filetu z kurczaka wyszło 11 sztuk niewielkich kotlecików, więc spokojnie można podzielić na dwie (a nawet trzy osoby, w zależności od dodatków) i wyjdzie z tego niezły obiad.



Składniki (na ok. 10 kotlecików)

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 jajko
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka bułki tartej
  • Przyprawy: sól, pieprz czarny, słodka papryka
  • olej do smażenia

Wykonanie:

1. Filet z kurczaka drobno siekamy nożem (lub traktujemy rozdrabniaczem).

2. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy.

3. Z powstałej masy formujemy niewielkie kotleciki, spłaszczając je nieco jak placki - u mnie wyszło ich 11. Aby dobrze je uformować zwilżmy dłonie zimną wodą (mięso nie będzie przyklejało się nam do rąk).

4. Gotowe kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony.

Smacznego,

O.

1 komentarz:

  1. Interesting stuff to read. Keep it up. This is very informative and interesting for those who are interested in blogging field.

    성인야설
    대딸방
    외국인출장
    마사지
    바카라사이트

    OdpowiedzUsuń