środa, 11 stycznia 2017

Bułeczki smażone na patelni.

Kto czytuje tego bloga ten wie, że moim hasłem przewodnim (nie tylko w kuchni!) jest "w prostocie siła". Gotuję prosto, szukam pomysłów na dania, które nie wymagają wielkiego nakładu pracy i składników. Wczoraj powstały bułeczki, które można usmażyć na patelni :D W odmętach internetu znalazłam ostatnio przepis na marokańskie bułeczki, które nazywają się batbouts. Bazą do nich jest semolina, więc bazując na tym pomyśle, uprościłam tę wersję do swojej kuchni :D Mam nadzieję, że ten przepis sprawdzi się również u Was!


Składniki (na ok. 26 sztuk)
  • 450 g mąki pszennej
  • 250 ml wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suchych drożdży instant


Wykonanie:

1. W 250 ml ciepłej wody (w temp. ciała - ok. 37-38 stopni) rozpuszczamy sól.
2. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej suche drożdże.
3. Do mąki z drożdżami dodajemy wodę z solą i wyrabiamy ciasto.
4. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godzinkę. Ciasto powinno w tym czasie potroić swoją objętość.
5. Ciasto rozwałkowujemy na ok 0,5 cm grubości. Jeśli będzie zbyt rzadkie do wałkowania i zbytnio będzie się lepiło do wałka, podsypujemy mąką do chwili, dopóki ciasto przestanie się przyklejać (i do rąk, i do wałka).
6. Szklanką wykrawamy kółka - jak do pierogów, odkładamy je pod przykryciem (ściereczką) na jeszcze 30 minut.
7. Patelnię mocno rozgrzewamy. Na SUCHEJ (to bardzo ważne!!!) patelni smażymy bułeczki. Każdą ze stron smażymy ok 30-40 sekund. Sami zobaczycie, ile im potrzeba - jak zaczną puchnąć, wtedy przerzucamy na drugą stronę.


Zajadamy z ulubionymi dodatkami :) U nas wczoraj powstał mini kebab bar :D Bułeczki wypełnialiśmy kapustą pekińską, ogórkiem kiszonym, pomidorem i kurczakiem podsmażonym z przyprawą gyros.

Czuję, że w sezonie letnim będę przyrządzać je często, bo wydają się idealne na piknik albo jedzenie w drodze :) Do mini hamburgerów też będą doskonałe.

Okazało się, że bułeczki doskonale smakują i na drugi dzień. P. wziął dzisiaj kilka do pracy i mówi, że są nawet lepsze niż wczoraj! 


Smacznego,
O.
 Zapraszam :)





14 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam bułek z patelni, przepis wart zapamiętania i wypróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smażyłam kiedyś bułeczki na suchej patelni, z tym, że wysypałam ją kasza manną! Były bardzo pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysł godny wypróbowania :) Dzięki za podzielenie się nim. Buziaki :)

      Usuń
  3. Bardzo przypominają dawne proziaki smażone przez nasze babcie :) Na jakiej patelni najlepiej je smażyć? Ciekawe czy upiekłyby się w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak je przygotowują w Anglii. To jest tam dość popularne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny przepis, podobne robiła moja babcia tyle że wypiekała je na blacie kuchni kaflowej. Dodatkiem do nich były suszone jagody. A jadłam je same, z dżemem i innymi dodatkami typu wędlinka, nutella wedle uznania.

    OdpowiedzUsuń
  6. A ile to by było drożdży świeżych 😁? wszystkie potrzebne składniki mam wiec próbujemy

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaka ilość drożdży ale świeżych?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Opakowanie 7 gramowe suchych drożdży to ok 25 gramów świeżych drożdży, łyżeczka suchych to około połowa, oczywiście płaska, takiego opakowania, lecz dla łatwości liczenia można przyjąć że to około 2/3 opakowania 7 gramowego

      Usuń
  8. Te bułeczki piekła mają babcia co za pychotka palce lizać

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja się w upale męczyłam ostatnio przy piekarniku... 😅 No nic, ale jak już wiem, że na patelni też można, to spróbuję i wypróbuję przepis. Pysznych i świeżych bułeczek nigdy dość! 😄

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę wypróbować ten przepis pozdrawism

    OdpowiedzUsuń
  11. Szukasz kredytu konsolidacyjnego, niezabezpieczonego, kredytu dla firm, kredytu hipotecznego, kredytu samochodowego, kredytu studenckiego, kredytu osobistego, kapitału podwyższonego ryzyka itp.? Jestem prywatnym pożyczkodawcą, udzielam pożyczek firmom i osobom fizycznym z niskim i rozsądnym oprocentowaniem 2%. Napisz na adres: christywalton355@gmail.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...