czwartek, 3 września 2015

Co każda Początkująca Pani Domu umieć powinna? Pierwsze kroki w kuchni.

Wczoraj minęły cztery lata, odkąd prowadzę niniejszy blog. Jestem więc już Panią Domu ze stażem. Co nie znaczy, że wciąż nie jestem początkująca :D Ciągle wypróbowuję nowe dania, szukam nowych smaków... Nadal jestem "za szybka" i wciąż zdarzają mi się wypadki (poparzenia, pocięte paluchy itd.). Zdarza mi się wiele kuchennych wpadek - zwłaszcza w dziedzinie wypieków! Ale... 

Przez te cztery lata nauczyłam się (metodą prób i błędów), że warto posiąść umiejętność przygotowywania dań tradycyjnych i podstawowych w naszej kuchni. Dopiero wtedy można zacząć eksperymentować, szukać zamienników, zwłaszcza zdrowszych... Gotuję dla siebie, dla rodziny, dla przyjaciół... Z różnym skutkiem, ale zawsze z sercem! :P 

Jako, że już w niektórych dziedzinach kuchni nie jestem początkująca (cztery lata małżeństwa mnie wiele nauczyły - także w kuchni!), to przyszedł wreszcie czas, by przekazać Wam, drodzy Czytelnicy, tę wiedzę. Chcę wprowadzić a blogu dział dla totalnie początkujących. Nie tylko dla Pań Domu, ale dla każdego! 

Od czego zaczniemy? Od łatwych, ale niecodziennych śniadań, od dań typowych dla tradycyjnej kuchni polskiej (np. schabowy i mielony), od dań na konkretne okazje. Postaram się, by były krok po kroku, aby każdy etap przygotowania był unaoczniony zdjęciem - to zdecydowanie ułatwia gotowanie, wiem po sobie! :)

Teraz jednak proszę Was o pomoc! Podrzucajcie mi tu albo na fb pomysły na dania, które chcielibyście zobaczyć. Przygotuję z nich listę i będę gotować specjalnie dla Was.

Co mam dla Was na początek?

Tradycję, którą lubią faceci (no dobra, dziewczyny też!), czyli kotlet schabowy i mielony oraz łatwe, ale efektowne śniadanko!


To od czego zaczynamy?

Wasza O.

Zapraszam na FB

wtorek, 1 września 2015

Cynamonowy peeling cukrowy.

Robicie czasami sami kosmetyki? Ja od dłuższego czasu przyrządzam głównie maseczki na twarz oraz peelingi. Te ostatnie wręcz maniakalnie! 

Tym razem połączyłam cukier biały z brązowy z jednej prostej przyczyny - brązowy ma większe ziarenka, a tym razem potrzebowałam naprawdę mocnego ścierania skóry. Moja wakacyjna opalenizna właśnie schodzi i mam dziwne placki na nogach :P Musiałam więc to wyrównać, bo wyglądało to nieco dziwnie! Jeśli chcecie delikatniejszego działania to użyjcie tylko białego cukru.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...