sobota, 30 maja 2015

Ciecierzyca na słodko. Pralinki z ciecierzycy.

Gorące "pięć minut" ciecierzycy trwa! Wielu się nią zachwyca, lubię i ja. A odkąd mogę ją dostać w sklepie, w którym najczęściej robię zakupy, to gości u nas często. Najczęściej zajadam w formie hummusu, ale ostatnio natknęłam się na dyskusję, dotyczącą cukierków z ciecierzycy. Dla mnie pomysł ryzykowny, bo dotąd kojarzyła mi się z daniami dość pikantnymi :) Pomyślałam jednak, że zrobię z małej porcji, najwyżej jakieś zwierzę podwórkowe po mnie doje...

Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Z jeszcze ciepłą ciecierzycą. I wiecie co? Na świeżo smakowało bardzo "ciecierzycowo"! Główna bohaterka była bardzo wyczuwalna i to w taki sposób, który mi przeszkadzał. Dałam pralinkom jednak szansę i schowałam do lodówki. Może noc je zmieni? W nocy jest zawsze dzieje się coś tajemniczego, prawda?

I co? Bingo! Schłodzone, z dokładnie "przegryzionymi" składnikami... Szok! Smakowały obłędnie i trudno byłoby się domyślić, że bazą tych słodkości jest właśnie ciecierzyca! Będę teraz testować różne dodatki, bo do wersji pierwszej dałam to, co akurat miałam w domu. 


Co to było?

środa, 6 maja 2015

Zielony koktajl zdrowia.

Koktajle, w szczególności zielone, są teraz mega modne. W życiu codziennym nie zwracam na uwagi na to co modne. Raz na kilka lat pojawi się jednak trend, którym się zachwycam! Aktualnie są to właśnie zielone koktajle :D Dotąd najczęściej koktajl kojarzył mi się z owocami i jeszcze kilka lat temu w życiu nie dodałabym do niego niczego zielonego! Teraz nie wyobrażam sobie koktajlu bez szpinaku lub natki pietruszki (najczęściej!). Aby koktajl stanowił pełnowartościowy posiłek, dodaję do niego zawsze płatki jaglane - które uwielbiam i dodaję ostatni niemal do wszystkiego! :D Wtedy taki koktajl staje się wspaniałym drugim śniadaniem! :)


wtorek, 5 maja 2015

Zasmażane buraczki do obiadu.

Kochami buraki! (ale nie buraków!!!) Pod każdą postacią! Już kilka razy rozpływałam się nad ich genialnością - zdrowe, smaczne, no i bardzo tanie! A tyle cudownych dań można z nich wyczarować! Nie ma lepszego nad buraka czerwonego! :D

Dziś pokażę Wam dodatek do obiadu, typowo polskie buraczki zasmażane. Idealne do kotletów mielonych :D Ale i z innymi dodatkami będą się wybornie komponować. My zajadaliśmy z jaglanymi placuszkami i w tej wersji je Wam pokażę (przepis na placuszki jeszcze w tym tygodniu pojawi się na blogu!).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...