poniedziałek, 13 października 2014

Kremowa pomidorówka z tortellini.

Składniki do tej zupy mam zawsze w szafce. Idealnie sprawdza się na niespodziewanych gości lub głód na "coś, ale nie wiadomo co". Przyrządza się ją szybko, smakowicie wygląda i jest pyszna! I, co najważniejsze, będzie gotowa po ok. 25 minutach. Jeśli waszą dietę przeraża śmietanka 30%, to możecie podać zupę bez niej - wtedy będzie mniej kremowa, a bardziej pomidorowa :D

piątek, 10 października 2014

Naleśniki biszkoptowe.

Nie jestem fanką słodkich śniadań, ale czasami w pochmurne dni trzeba sobie poprawić humor. Czekolady pod bokiem nie było, więc na śniadaniowym talerzu pojawiły się naleśniki. Dostałam od mamy książkę o naleśnikach i musiałam wypróbować nowy przepis. 


Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szkl zimnej przegotowanej wody
  • 3/4 szkl mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

1. Żółtka oddzielamy od białek i mieszamy je z cukrem i mlekiem.
2. Do masy z żółtek dodajemy mąkę i mieszamy. 
3. Gdy w cieście pojawią się pęcherzyki, dodajemy wodę.
4. Odstawiamy ciasto na pół godziny.
5. Po upływie 30 minut dolewamy roztopione i ostudzone masło.
6. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
7. Ciasto łączymy z pianą i smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni.

Naleśniki zajadamy z ulubionymi dodatkami. Najzdrowiej będzie dodać owoce, ale... :D Mnie dziś wystarczyły pestki dyni (ostatnio mam na nie mega smak!) i syrop klonowy! Myślałam, że biszkoptowe będą nieco pulchniejsze, ale były typowo naleśnikowate :D Nieco inne w smaku niż typowe, bez dodatku piany. Delikatne i puszyste w smaku - wiecie, co to znaczy, prawda? ;)

Przede mną wspaniały weekend - spotkanie z przyjaciółmi, z którymi widuję się za rzadko. Uwielbiam takie spotkania!!!

Trzymajcie się,
O.

piątek, 3 października 2014

Figi + gorgonzola + czarny pieprz + rozmaryn

Figi zazwyczaj zajadałam deserowo, na słodko. Ostatnio jednak wpadały mi w oko (w książkach i na blogach) figi w wersji wytrawnej. Jako że owoce te możemy dziś dostać niemal w każdym markecie i to w przystępnej cenie (u nas od 60 gr za sztukę), postanowiłam wypróbować. W domu akurat była gorgonzola, więc pomyślałam, że taki wyrazisty ser będzie pasował. I wyszło cudnie! wiem też, że wypróbuję figi z innymi serami, np. kozim, bo ciekawa jestem innych połączeń. No i chcę poeksperymentować z dodatkami: solą morską, miodem, orzechami itd. 

Zdecydowanie polecam każdemu wypróbowanie fig w wersji wytrawnej! Niewielki koszt, krotki czas przygotowania, a smaki niezapomniane! Trudno tu o konkretny przepis, więc podam tylko składniki :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...