poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Warkocz z ciasta francuskiego nadziewany kurczakiem, brokułami i żółtym serem.

Zadajecie sobie czasem następujące pytania:

- co przygotować na niespodziewanych gości?
- jak wykorzystać ciasto francuskie?
- co zrobić na szybką kolację?
- jakie danie będzie ładne i smaczne?
- jak urozmaicić codzienny obiad/kolację?

Jeśli przynajmniej raz odpowiedziałeś "tak", to znaczy, że ten przepis jest właśnie dla Ciebie!



Często wykorzystuje w kuchni ciasto francuskie. Najczęściej "na szybko" powstaje pizza [klik!]. Ale ostatnio tyle się naoglądałam francuskich zawijasków, że i u mnie powstała piękna plecionka! Czym nadziana? Tym, co było aktualnie pod ręką, czyli...

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 mały brokuł
  • ok. 100 g żółtego sera
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz ziołowy
  • pikantny keczup(opcjonalnie) ok 1 łyżki
  • 1 jajko
  • olej do smażenia



Wykonanie:

1. Ciasto rozkładamy na blachę(na papierze do pieczenia lub papierze, w które było zawinięte - choć to lubi się nieco przypalić!).
2. Brokuł dzielimy na małe różyczki i lekko osolonej wodzie gotujemy ok. 5 minut.
3. Kurczaka kroimy w kostkę(lub paski - wedle uznania) i smażymy na oleju. Lekko solimy i pieprzymy.
4. Środek ciasta(pasek szerokości 1/3 ciasta) smarujemy keczupem(no bo my tak lubimy!). Wykładamy na ten pasek brokułu, kurczaka i osypujemy to lekko pieprzem ziołowym.
5. Na wierzch kładziemy starkowany żółty ser - w ilości jakiej kto lubi :D Na to sypiemy natkę pietruszki.
6. Boki ciasta tniemy na paski i zakładamy naprzemiennie na środek z nadzieniem. Tak powstanie efektowna plecionka :)
7. Jajko roztrzepujemy widelcem i smarujemy nim wierzch naszego warkocza.
8. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15-17 minut.

Smacznego!
O.

p.s. następnym razem zrobię foty krok po kroku - jak ładnie zawinąć plecionkę, bo nie wiem, czy dobrze objaśniłam słowami! :)




Zapraszam!

8 komentarzy:

  1. super!
    robiłam coś podobnego tylko z całymi piersiami :
    http://kluskowopl.blogspot.com/2013/02/piers-z-kurczaka-z-dodatkami-greckimi-w.html
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękne Ci wyszło to apetyczne cudo!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nazwa bloga nie pasuje do tak wykwintnej propozycji haha - początkująca Pani domu ma ogromny talent!

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam kiedyś coś całkiem podobnego. Bardzo smaczne - zarówno na ciepło, jak i na zimno :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetycznie to wygląda,dziękuję za na pewno smaczny przepis.W czwartek zrobię taki warkocz na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  6. Szukasz kredytu konsolidacyjnego, niezabezpieczonego, kredytu dla firm, kredytu hipotecznego, kredytu samochodowego, kredytu studenckiego, kredytu osobistego, kapitału podwyższonego ryzyka itp.? Jestem prywatnym pożyczkodawcą, udzielam pożyczek firmom i osobom fizycznym z niskim i rozsądnym oprocentowaniem 2%. Napisz na adres: christywalton355@gmail.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...