piątek, 28 lutego 2014

Makaron z dynią i żurawiną.

Przepis znaleziony w jednym z jesiennych wydań "Dobrych rad". Odleżał co swoje, ale zrobił się wreszcie :) Znalazłam ostatnio w sklepie mrożoną dynię w kawałkach, więc postanowiłam przypomnieć sobie jesień, z którą dynia nieodzownie mi się kojarzy. Lubię jesień. Lubię dynię! Połączenie dyni, żurawiny, cebuli i makaronu jest niesamowite. Wbrew pozorom :) Dodatek żurawiny sprawia, że calość smakuje wyjątkowo.

Składniki:

  • 500 g dyni
  • 1 czerwona cebula
  • 2-3 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 ząbek czosnku
  • pestki dyni
  • oliwa
  • makaron
  • sól 
  • pieprz



Wykonanie:

1. Dynię obieramy i kroimy w kostkę, albo - jak ja - używamy mrożonej, gotowej pokostkowanej :) 
2. Połowę dyni przekladamy ją na papier do pieczenia, skrapiamy oliwą i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Upieczoną dynię blendujemy na gładką masę.
3. Cebulę kroimy, czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy do tego pozostałą część dyni i smazymy kilka minut.
4. W tym czasie gotujemy makaron.
5. Na patelnię dorzucamy żurawinę, pestki dyni i wlewamy mus z pieczonej dyni. Podsmażamy kilka minut.
6. Ugotowany makaron mieszamy z przygotowanym sosem. 
7. Zajadamy ze smakiem!

Smacznego!
O.




Zapraszam!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...