poniedziałek, 16 grudnia 2013

Zupa kalafiorowa z marchewkowymi chipsami.

Najprostsza i najszybsza zupa na świecie. Na zimowe obiadki idealna. No i dobra na "po świętach", po obżarstwie przyda nam się coś lekkiego, ale smakowitego. 



Składniki:

  • ok. 1 l bulionu
  • 1 kalafior
  • śmietana 18%
  • sól
  • czarny pieprz
  • imbir
  • 1 marchewka
  • olej


Wykonanie:

1. Bulion zagotowujemy.
2. Kalafiora dzielimy na małe różyczki, dokładnie myjemy.
3. Wrzucamy kalafior do bulionu i gotujemy ok 15 minut.
4. Gdy kalafior zmięknie, ściągamy garnek z kuchenki i blendujemy kalafior na gładką masę.
5. Doprawiamy, możemy dodać łyżkę śmietany.
6. Marchew obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy je na rozgrzany olej, rumienimy z obu stron, odsączamy nadmiar tłuszczy na papierowym ręczniku i dodajemy do zupy :)
7. Zupę posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego,
O.

wtorek, 3 grudnia 2013

Brioszki śniadaniowe.

Ten przepis powinien opisywać mój P., bo ja nie przyłożyłam do tego ręki - i dosłownie, i w przenośni. Do drożdży nie mam cierpliwości ani sił w rękach. Jedynie przy pomocy maszyny do chleba tworzyłam ciasto drożdżowe. Ciepła mych rąk nigdy nie zaznało. Co innego ręce mojego męża - nadają się idealnie do wyrabiania ciasta drożdżowego. Wiem, wiem... Szczęściara ze mnie :P



Składniki:

  • opakowanie suchych drożdży (7g)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • ok. 220 g mąki
  • szczypta soli
  • 80 g masła


dodatkowo:
  • masło do wysmarowania foremek
  • żółtko do posmarowania bułeczek



Wykonanie:

1. Drożdże mieszamy z cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy, dopóki cukier się nie rozpuści. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut. Rozczyn powinien się spienić.
2. Do rozczynu dodajemy jajka i mieszamy.
3. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy rozczyn i wyrabiamy.
4. Masło kroimy w plasterki i dodajemy do ciasta. Wyrabiamy długo, aż masło nie wchłonie się w ciasto. 

UWAGA!!! Początkowo ciasto wygląda jak tłusta breja i nic nie zapowiada, że coś z tego będzie :P Bądźcie wytrwali! Całość na pewno stworzy ciasto, które konsystencją będzie jednakie z tradycyjnym ciastem drożdżowym. Trwa to nieco czasu, ale warto!

5. Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość. 
6. Z ciasta robimy kulki - jedne mniejsze, drugie większe. Większe wkładamy do forem i robimy w nich wgłębienie, w które wkładamy małą kulkę.
7. Tak przygotowane babeczki odstawiamy w foremkach jeszcze do wyrośnięcia na 20-30 minut.
8. Bułeczki smarujemy żółtkiem i wstawiamy na piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
9. Pieczemy ok. 15 minut.

Najlepiej smakują jeszcze ciepłe :D Ale na drugi dzień są równie smaczne. Wystarczy świeże masełko i domowy dżemik! Gwarantuję pyszne śniadanko!

Smacznego!
O.

poniedziałek, 2 grudnia 2013

Zupa cebulowa.

Wiecie, że wielbię stare książki kucharskie. Ostatnio znalazłam u mamy na półce książkę "Potrawy z różnych stron świata" Macieja Helbańskiego. Jest to egzemplarz z 1978 roku. Rzeczywiście znajdziemy w niej przepisy na potrawy z każdego zakątka świata. Dania są proste, ale charakterystyczne dla każdego opisywanego regionu. Jeśli kiedyś wpadnie Wam ta książka w ręce, zapoznajcie się z nią, warto! 


W weekend powstała dzięki tej książce pierwsza w moim kuchennym życiu zupa cebulowa. Jest szybka w przygotowaniu i niezwykle smaczna!

Składniki:

  • ok. 1 l rosołu
  • 250 g cebuli
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • szczypta soli
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • bagietka
  • żółty ser
  • świeży tymianek



Wykonanie:

1. Cebulę kroimy w cienkie plasterki, szklimy ją na maśle.
2. Gdy cebula zmięknie, zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę. Mieszamy, dopóki cebula się nie zarumieni.
3. W garnku podgrzewamy rosół, do którego dodajemy cebulę z mąką.
4. Całość zagotowujemy i doprawiamy, na ogniu trzymamy kilka minut.
5. Bagietkę kroimy w kromki i grillujemy - albo na patelni grillowej, albo w piekarniku. Gotowe posypujemy startym żółtym serem i świeżym tymiankiem.
6. Zupę podajemy z upieczoną kromeczką :)



Smaczności!
O.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...