piątek, 27 stycznia 2012

Ptysiowe duszki.

Dzień dobry!

Raz na jakiś czas nachodzi mnie chęć na wysprzątanie lodówki. W tym celu wyjadamy wszystko, co w niej jest. Czasem zostają pojedyncze produkty, z którymi nie wiadomo, co zrobić. Tym razem kłopot sprawiła mi śmietana kremówka. Zaćmienie totalne, co mogę zrobić dobrego z bitą śmietaną, by nie musieć iść do sklepu. Było zimno i wyjście z domu nie wchodziło w grę :) A w domu zabrakło nawet owoców, by je dodać i zrobić pyszny deser.

Mamy karnawał, a zawsze w tym czasie robię chrust i gniazdka z parzonego ciasta. Wszystkie składniki na parzone ciasto zawsze mamy w domu. Tak powstały ptysiowe duszki!



Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka wody
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jajka
  • szczypta soli


Wykonanie:

W rondelku zagotować wodę z masłem i solą. Następnie dodać mąkę i szybko mieszać do powstania jednolitej masy. Mieszać trzeba niezwykle energicznie, by ciasto się nie przypaliło. Odkładamy garnek na bok, by masa wystygła. Później dodajemy po jednym jajku, miksując na niewielkich obrotach.

Ciasto wkładamy do szprycy - nie ukrywam, wszystko było wokół brudne, bo Olga + szpryca = bałagan w kuchni :D Wyciskamy na blachę ptysiowe zawijasy i pieczemy w ok 200 stopniach przez 30 minut. Same zobaczycie, czy są już zarumienione, czy nie.

Po upieczeniu i wystudzeniu nadziałam duszki bitą śmietaną.

Bita śmietana:


  • 250 ml śmietanki kremówki (36%)
  • 1 łyżka cukru pudru


Aby przełamać smaku, pod bitą śmietanę wkładam łyżeczkę kwaskowatego dżemu - u mnie akurat pomarańczowy był :)



Jako, że deser wykonałam z tego, co było w domu, dołączam przepis do akcji Tylko ze spiżarni.

Tylko ze spiżarni II

O.

piątek, 20 stycznia 2012

Chleb czekoladowy.

Wydawało mi się, że na świecie istnieje rozgraniczenie na chleb i ciasta. Chleb do kanapek, ciasto do kawy :D Byłam w błędzie. Dziś zrobiłam coś pomiędzy. Przedstawiam wam (tadam! tadam!) chleb czekoladowy.

Wyszedł pięknie, ale nie wiem jak go ugryźć. Tzn. dosłownie już spróbowałam - smakuje wybornie, ale nie wiem jak go ugryźć nieco bardziej metaforycznie. Mianowicie chodzi mi o to, z czym to się je. Na ciasto jest zbyt wytrawne, na chleb za słodkie. Jako przekąska sama w sobie - super. Może z dżemem, albo białym serem? Będę eksperymentować! A może ktoś z Was ma jakiś pomysł? :)

Przepis wygląda następująco:

składniki:

  • mleko 200 ml
  • jajko 1 sztuka
  • olej 2 łyżki
  • cukier 6 łyżek
  • kakao 40 g
  • mąka 400 g
  • orzechy włoskie(posiekane drobno) 1/2 szklanki
  • suche drożdże 1 opakowanie

W tej kolejności wrzucamy składniki do maszyny, pieczemy w programie do białego chleba(u mnie 3h50min).

Wygląda jak piernik :)





Polecam wybróbować! O.

wtorek, 17 stycznia 2012

Dziurawy chleb majonezowy.

Chleb majonezowy brzmiał smacznie. Tłusto, ale smacznie. Plus aromat koperku. Całość brzmiała znakomicie. Wrzuciłam więc składniki do mojej magicznej maszyny do pieczenia chleba i....



Składniki:

  • mleko 240 ml
  • jajko 1 sztuka
  • mąka pszenna 480 g
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżka
  • masło 1 łyżka
  • majonez 3 kopiaste łyżki
  • koperek
  • suche drożdże 1 paczka


Pieczony przy użyciu programu WEISSBROT (3h50min).

Urósł pięknie. Aż nadto...


Pierwszy raz ciasto przykleiło mi się do wieczka. A w porównaniu z poprzednimi wypiekami mąki, drożdży i mleka było w sumie tyle samo. Tu tylko dodatki inne... Czemu tak wyrosło, nie mam pojęcia!

Po wyjęciu wyglądał pięknie, ale "górka" trochę opadła. Przekroiłam go po ostygnięciu, by zobaczyć jak wygląda. A tam... dziurawa niespodzianka :)





Podsumowując, chleb tłusty(o ile o chlebie można tak powiedzieć, ale smaku ani zapachu majonezu nie ma. Czuć za to pięknie koperek!!

Gdyby nie dziura-niespodzianka, było by ładnie. Chleb prezentował się dostojnie, idealnie nadawał się do kanapki z pomidorem :) Sera ani wędliny bym na niego nie kładła - za dużo by było. 



P.s. śniegu żądam!!! U nas tylko deszcz. 

Olga

wtorek, 10 stycznia 2012

Chleb jajeczny.

Nowy rok, nowe pomysły, eksperymenty... Szukałam przepisów na nowe chlebki. W necie jest ich tak dużo, że nie mogłam się zdecydować, który wziąć na warsztat. Dodatkowo w głowie mieszają mi książki o pieczeniu chleba, których stos zalega na półce. Wyszłam jednak z założenia, że im prościej, tym lepiej.

CHLEB JAJECZNY


  • 2 jajka + mleko(tyle, by dopełnić jajka w miarce do 180ml)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 350 g mąki pszennej
  • paczka suchych drożdży





Wyszedł bardzo żółciutki - zasługa prawdziwych "wsich" jaj. Z tej ilości mąki bochenek odbiega wielkością od poprzednio pieczonych przeze mnie. Wyrósł jednak ładnie, smakował nawet nieźle, ale... jak dla mnie zbyt suchy. Mężowi zaś do kanapek wydał się idealny. Nie kruszył się jak zwykły pszenny, ale struktura ciasta jest podobna. Ja fanką nie zostałam, ale mężowi piec go będę :)

O.

poniedziałek, 2 stycznia 2012

Chleb pszenno-żytnio-noworoczny

Nowy Rok witamy zdrowszą wersją "codziennego" chleba. Dodając mąki żytniej nasz chleb zyskuje na wartości odżywczej, a także na smaku. Mój uwielbiający tradycyjny chleb mąż zachwycił się mieszanką pszenno-żytnią. Najsmaczniejsza jest kromka świeżego chleba z prawdziwym masłem(nikt nie obiecywał, że będzie "samo zdrowie") ;)


Wiem, że Nowy Rok sprzyja postanowieniom. Ja postanowiłam piec jeszcze więcej chleba :) Do tego postanowienia powinnam dodać też jakieś bieganie albo rower, żeby wyrównać bilans kalorii, ale... Drugie postanowienie, znając siebie, szybko złamię ;)




Chleb pszenno-żytni









  • 350 ml wody
  • 50 ml oliwy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • mąka pszenna 315 g
  • mąka żytnia 300 g
  • 1 op. suchych drożdży






Korzystając z okazji składam wszystkim domowym kuchareczkom i kucharzom wszelkiej smaczności w 2012 roku!!!!

Olga

p.s. a i postanawiam nauczyć się robić lepsze zdjęcia :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...